Storitve

Po temeljitem pogovoru z osebo je prvi korak v procesu svetovanja DIAGNOSTIKA TRADICIONALNE MEDICINE – opazovanje in prepoznavanje znakov na telesu. 

Sledi IRIDOLOŠKI PREGLED OČI, ki je ena izmed metod ugotavljanja vzrokov bolezni. 

Vse kar najdemo na določenem predelu irisa govori o šibkosti področja, organa ali organskega sistema. Pomembno je povezati vse elemente med sabo, ugotoviti kaj je vzrok in kaj posledica stanja v telesu ter določiti način terapije.

Na očesu se odslikavajo vsi organi, ki so v telesu. Kažejo nam v kakšnem energijskem stanju je oseba. Katere so njegove dedne predispozicije, ki lahko nakazujejo na sam potek bolezni.

Prepoznavanje morfologije oziroma telesne konstitucije osebe, pripadajoči deficiti in njeno čustveno stanje so ključnega pomena za odkrivanje vzrokov za nastalo neravnovesje. 

Telo nam vedno kaže sliko našega notranjega dogajanja. Znaki na obrazu, uhljih, rokah, stopalih so odraz čustev, bolečin in blokad, ki so energetski zastoji v določenih organih, ki se v tradicionalnih medicinah povezujejo z določenim vzrokom. Kar se dogaja na čustvenem področju posameznika se po določenem času začne odražati na telesu osebe.

Fizična bolečina, vnetja, mnoge težave z neutemeljenim vzrokom in  nepoznano rešitvijo zdravljenja, najdejo odgovore ravno v “jeziku” starodavnih praks, nasvetov in pripravkov.

Po opredelitvi psiho-fizičnega stanja osebe sledi izbor metod, s katerimi uravnamo energijsko pretočnost in harmonizacijo celotnega telesa.

Prehrana po načelih naturopatije in TKM

“Naj bo hrana tvoje zdravilo in tvoje zdravilo naj bo hrana.” (Hipokrat)

Telo ima inteligentno sposobnost, da se s pomočjo zdravilnih moči narave samozdravi. Moje temeljno vodilo je vzpodbuditi posameznika, da se priuči znanj in praks, ki mu omogočajo, da njegovo telo celostno funkcionira na vseh nivojih obstoja. 

Način prehranjevanja je ena od osnov, s katerim delujemo na naš nivo zdravja. Z izbiro živil vsakodnevno vplivamo na to, kaj se bo v telesu dogajalo. S tem jasno kažemo svojo namero sebi in vesolju –  ali želimo hraniti bolezen ali zdravje? 

Hrana je energija. Vsako živilo ima svojo energijo, ki jo v telesu pošilja v točno določen predel. Zato je pomembno vedeti v katerem organu je vzrok za neravnovesje življenjskih funkcij

Pri določitvi jedilnika je pomembno tudi v kateri starosti je oseba, koliko ima vitalne energije, kakšna in kako “kronična” je bolezen ter predvsem njeno psihično stanje. Dlje kot ignoriramo znake, ki nam jih daje telo, več časa bo potrebno, da se harmonija vzpostavi nazaj.

Vsaka bolečina je opozorilo. Organizem nas vseskozi opozarja. Težava nastane, ker si ne znamo prisluhniti, opazovati spremembe, si vzeti čas, da raziščemo in delujemo.

Naturopatska priporočila hranjenja so odvisna od morfološke konstitucije telesa in njegovih deficitov. Zasnovana so na način, da najprej “počistimo naše telo”, odpravimo toksine, sluz, zakisanost in uravnamo kislo-bazično ravnovesje. Nato delujemo na organ,  ki je izčrpan – ga regeneriramo. Pravzaprav se regenerira sam, ker je to njegova sposobnost. Mi pa ustvarimo okolje, da lahko “počiva” in se obnovi – energetsko napolni.   

V našem telesu je vse povezano. Vse deluje po točno določenih zakonitostih. Na psiho-fizično počutje vpliva naš notranji svet – čustva, in tudi zunanji svet. Bolj kot smo usklajeni z ritmom narave, bolj naše telo resonira z naravnimi cikli okolja. 

Vse to pa je povezano tudi z izbiro živil. Če želimo, da nas v največji meri podpirajo pri naši vitalnosti, moramo posegati po sezonski, domači in predvsem živi hrani.

Obroki so preprosti in večinoma izvirajo iz enostavnih receptov našega okolja. Ljudska medicina je dediščina, ki so nam jo pustili naši predniki z namenom, da jo lahko kadarkoli uporabimo za povrnitev našega zdravja.

Katera živila, kdaj v dnevu je primerno določeno hrano vnašati v telo, v kakšni kombinaciji drugih živil in kako je lahko obdelana – poleg ostalega je to ključ za dvig dobrega počutja in dolgoživosti.

Prehranjevanje po načelih tradicionalne medicine deluje zdravilno ter hrani naše telo in dušo.

Vedno pa pri pojavu določene težave raziščemo čustva posameznika in njegovo doživljanje okolice. Kajti s tem odkrijemo vzrok nastalega neravnovesja. 

Bachova cvetna terapija

Bachova terapija je zdravljenja osebe in ne bolezni!

Omogoča nam, da stopimo na pot samouresničitve in delovati na način kot nam govorijo modreci. “Če hočeš spreminjati svet – začni pri sebi!”

Bachove esence zahtevajo sodelovanje z njihovim delovanjem. Delujejo na vzrok nastanka disharmonije. Odpirajo generacijske vzorce, razrešujejo globoke travme, strahove, zgodovinske dogodke posameznika in nežno opogumljajo dušo, da se odpre za nova spoznanja in nove poti.

Bachove kapljice nagovarjajo čustven svet, saj delujejo na našo podzavest. Odziv telesa in simptom, ki se kaže, je posledica našega čustvenega doživljanja in odzivanja na dogajanje okoli nas. Vzrok za nastalo bolezen je v 90ih procentih odvisen od naših čustev in lastne interpretacije dogodka – kako ga doživimo, kaj se nam vtisne v spomin, kaj potlačimo, kakšne misli nas okupirajo in znotraj razžirajo. Večina njih sega prav v čas otroštva. 

Ko čustva (kot odrasli) ponovno občutimo in doživimo to bolečino, jo prepoznamo, sprejmemo in na ta način presežemo – odpravimo.

Bachove kapljice omogočajo ravno slednje – osebnostno rast, nov pogled na svet in optimistično zrenje v prihodnostOb jemanju začutiš nov elan in mogočno energijo, ki ti pomaga pri uresničevanju tvojih ciljev.

V žalostnih situacijah izgube te potolažijo, da vidiš dano situacijo iz druge perspektive, tudi v luči dobrega.

Uporabne so ob smrti bližnjega, ločitvah, naravnih dogodkih življenja (otroštvo, odraščanje, staranje), izgubi, znanih in neznanih strahovih, kolektivnemu dogajanju, ob nesamozavesti, nezaupanju, občutkih jeze, obupa, sramu, krivde, bolečine, ob težkih boleznih (rak, kronične bolezni), stanju melanholije in depresije, ter mnogih drugih. 

Priporočam jih v vseh življenjskih obdobjih.

Otroci: grizenje nohtov, zadrževanje blata (težko kakajo na wc), odvajanje od dojenja in od plenic, izpadi, strahovi, zbujanje ponoči in kričanje, lunatične osebe,  nokturija (nočno lulanje v posteljo), čiščenje toksinov, za nesamozavest, sramežljivost, ob selitvi, ločitvah, ob prihodu novega družinskega člana, za ljubosumje, jezo…tudi ob epileptičnih napadih so se izkazale za učinkovite. Psihično podprejo otroke v času odraščanja.

Opogumljajo najstnike, ki iščejo svojo samopodobo, samozavest, mesto v družbi, saj so močno dovzetni ravno za vplive iz okolice in sprejetosti. Pri naveličanosti, negotovosti, apatičnosti, nemiru, občutkih zapuščenosti, neuslišani ljubezni, depresiji, ko ne najdejo več smisla v življenju, ko ne vejo kaj jih veseli, v času izpitnih obdobij, nastopih, športnih tekmovanj…

V času nosečnosti podprejo žensko in jo pripravijo na porod.  Revitalizacija ženske – po porodu, proti poporodni depresiji, psiho-fizični izčrpanosti in vseh miselnih/čustvenih stanjih, ki jih doživlja v novi vlogi mame. Vedeti moramo, da je otrokovo počutje v 90% odvisno od počutja mame. Zato vedno delujem na oba hkrati. 

Bachove kapljice spremljajo žensko v vseh njenih obdobjih in vlogah, ki jih opravlja.

Marsikatera psihična težava je lahko hitro rešljiva, če jo prepoznamo, o njej spregovorimo in delujemo- tudi s pomočjo podpore energijskih vibracij bachovih cvetnih esenc, ki delujejo na naš dušni svet.

Nimajo nobenih negativnih stranskih učinkov in so več kot primerna za vse starosti ter vsa življenjska obdobja.  

So luč na koncu tunela, naše upanje in smerokaz, ki kaže pot. Dajo moč, da zdržiš v preizkušnjah in povrnejo iskrico do življenja. 

Zelo uporabna so tudi za naše hišne ljubljenčke (kužke in muce), saj delujejo na njihove travme, ljubosumje, agresivno vedenje, grizenje… Pri selitvah, potovanjih ali kakršnih koli drugih spremembah, ko je potrebno prilagajanje na okolje, nove situacije ali ljudi. V primeru, ko ostanejo sami doma, za občutke osamljenosti, zapuščenosti, strahu, žalosti ali jeze. In še kapljice za “prvo pomoč” ob urgentnih situacijah, fizičnih poškodbah, požarih, ognjemetih, strahovih… Naše hišne ljubljenčke umirijo, potolažijo, spodbujajo njihovo dobro počutje in občutke sprejetosti.

Fitoterapija

Zelišča so svet zase. Vsako zelišče ima svojo nalogo, ki jo opravlja v našem telesu.

Vsako zelišče ima svojega “duha”.

Z namenom raste določeno zelišče v točno določenem letnem času – da ga takrat nabiramo in uživamo. Točno takrat ima največjo moč svojega delovanja. Sveže zelišče ima veliko vitalne energije. Vsako posušeno je ima manj. 

Paracelsus je dejal, da zelišče, ki ga oseba potrebuje, raste v njegovem okolju. Ne rabi posegati po tujih rastlinah. Vsak človek ima v sebi tudi kodo o prehranjevanju –  genski zapis o tem kaj so uživali njegovi predniki. In iz tega sledi, da ga ta hrana in tudi zelišča najbolje podpirajo.

Vsako zelišče je edinstveno v svojem delovanju. 

Tako na primer kopriva čisti kri in deluje razstrupljevalno – krepi naša jetra. Kamilica pomirja in nam vliva pogum. Metin čaj pomirja naše srce. Njivska preslica je dobrodejna pri bolečinah v križu in krepi ledvica. Rman je za ženske težave. Trpotec krepi pljuča in tako vsakemu zelišču pripada določena zdravilna lastnost. 

Med sabo se lahko tudi sinergijsko kombinirajo, z namenom da celostno podprejo namen delovanja.

Poleg čajev pa lahko zelišča uporabljamo sočasno tudi v kopelih (za razstrupljanje, sproščanje ali krepitev določenega predela/organa), inhalacijah, delamo obloge ali jih uživamo sveže v jedeh. 

Mnoge uporabljamo za lepotilne namene v kremah, mazilih, hidrolatih in drugih pripravkih. 

Je že res, da: “Za vsako bolezen rozca raste.”

Moksa 

Moksibustija ali moksanje je nežna in prijetna terapija Tradicionalne Kitajske medicine, kjer z zelišči grejemo določene akupresurne točke

Z njo tonificiramo telo in grejemo določene predele, da pospešimo ter izboljšamo cirkulacijo. Na ta način krepimo pretok energije po meridianih, našo vitalnost in imunski sistem. 

Uporabimo jo ob presežku mraza in vlage v telesu. Ta se kaže v težavah z mehurjem in prostato, urinsko inkontinenco, bolečinah v ledvenem delu, v rami, heksnšusu, išiasu, artritisu, bolečine v kolenu, mravljinčenje roke, vnetje ušes, tinitus (piskanje v ušesih), kašelj s sluzjo, visok krvni tlak,  impotenca, amenoreja (izostala menstruacija), boleče menstruacijje, nepolodnost in tudi depresija ter blokada v jetrih. 

Osebo, ki potrebuje moksanje, rado zebe, ima mrzle roke in noge, se lahko pretirano poti, ima bled jezik ali belo oblogo na jeziku ter svetel urin.  To kaže na deficit ledvic, ki je še posebej izražen pri “ledvičnih” posameznikih, kjer gre za genotipsko predispozicijo nagnjenosti k energetski šibkosti tega organa. 

Moksanje je dobrodošlo v zimskih mesecih, ko je zunaj mraz, ki prodira v telo in ga na ta način šibi. 

Ne smemo pa uporabiti mokse pri osebah s težavami krčnih žil, v predelu srca in ven, niti pri vnetjih (pljučnica in gripa ne uporabljamo). Odsvetuje se pri nosečnicah na spodnjem delu trebuha in hrbta. 

Nikoli je ne uporabimo, ko je v telesu suhost (suh kašelj) in vročina.

Moksa je zelo dobrodejna in učinkovita, če vemo kdaj jo lahko uporabljamo, na katerih predelih telesa in kaj želimo z njo doseči. Olajša bolečine, odpravi številne težave, ki so posledica pripadajočega energijskega zastoja v pripadajočem organu. 

Po moksanju čutimo toploto globoko v notranjosti telesa. Učinek mokse pa lahko podaljšamo s polaganjem grelnih vrečk na predel, kjer odpravljamo mraz, vlago in zastalo energijo iz organizma.

Ventuze terapija

Terapija z ventuzami je starodavna tehnika tradicionalne kitajske medicine za odpravljanje energijskih blokad v telesu.  Na tem mestu pride do zastoja pretoka energije, kar se lahko kaže kot zatrdlina in fizična bolečina. Ventuziranje požene energijo po meridianu in poveča prekrvavitev. 

S to tehniko razstrupljamo telo in očistimo organizem toksinov

Priporočena je preventivna uporaba. Tudi sami se lahko naučimo drseti z ventuzami po dolečenih mestih telesa in na ta način sproščamo mišice in sistematsko vzpodbujamo procese razstrupljanja. Posledično se poveča pretok krvi, toksini prodrejo k površini kože, zato se lažje izločijo. 

Ta način je še posebej dobrodošel pri ženskah, za odpravljanje gub na obrazu in celulita po telesu. Kožo prekrvavimo in s tem povzročimo, da je le-ta gladka in sijoča. 

Pri akutnih bolečinah (in tudi kroničnih) pa je bolje obiskati terapevta, saj je potrebno delovati na akupunkturne točke, kamor postavljamo stacionarne ventuze in/ali drsimo z ventuzami po meridianih.  

Veliko jo uporabljajo tudi športniki pri bolečinah v mišicah in za podporo prekrvavitve limfnega sistema, ter s tem odpravljanju toksiov, ki se sproščajo med športno aktivnostjo.

Vedno delujemo celostno na telo, zato se pri določenih težavah svetuje še podporno terapijo (moksanje, prehrana, zelišča, bachove esence…)

 

Aurikuloterapija

Aurikuloterapija je osnovana na tradicionalni kitajski medicini. Je varna in neinvazivna metoda. Tehnika temelji na stimulaciji točk na uhlju skozi kožo. To omogoča dejstvo, da je uhelj bogato predpreden z živci in ima številne povezave s centralnim živčenjem. Za vsak del telesa lahko določimo aurikularno refleksno točko. Povezava je razvidna le, kadar določen del telesa ni več v fiziološkem ravnovesju. Kadar je na tem mestu zastala energija. Ob pritisku na to točko oseba začuti ostro bolečino. V primeru, da težav ni, ne zaznamo nobene bolečine.

Uho predstavlja narobe obrnjen zarodek in s tem celotno človeško telo. Povezano je s telesnimi meridiani. Z akupresuro delujemo na točno določen organ in z masažo na akupunkturno točko odpravljamo blokade, da energija spet steče. Odpravijo se številne akutne in kronične težave, neplodnost, stres, bolečine in mnoga druga neravnovesja (tako fizična kot tudi psihična). Deluje zelo globoko, na naš duh.

Aurikuloterapija ne uporablja prebadanje z iglami kot to počnejo pri akupunkturi, ampak se uporabljajo obliži s semeni, ki jih terapevt prilepi na točko na ušesu.

Primerna je za vse starosti. Le pri nosečnicah je potrebna dodatna pazljivost. V tem primeru je ne izvajamo.

Ta tehnika, s katero vplivamo na pretok energije v telesu in na posameznikovo voljo, je med najbolj priljubljenimi. To pa zato, ker je odziv telesa takojšen in s tem tudi sam učinek na celotni organizem. Povrne se elan, veselje in navdušenje nad malenkostmi, ki nam jih vsakodnevno nudi življenje. Oseba je polna energije.

Aurikuloterapija spada med tehnike, ki se imenujejo tudi kot »Komplementarna Medicina«. Niso le alternativa konvencionalnemu zdravljenju, vendar lahko služijo kot dodaten postopek in podpora, ki zelo dobro dopolnjuje prakse konvencionalne medicine.
Aurikuloterapija lahko zmanjša napetosti, stres in bolečine, ki jih ni moč razrešiti s strani drugih zdravstvenih postopkov. Najbolje deluje, če se terapijo izvaja v okviru multidisciplinarnega dopolnila z različnimi pristopi zdravljenja. 

Terapija s Schusslerjevimi tkivnimi solmi 

Schussler je pri svojem medicinskem delu uporabil homeopatsko znanje in razvil svojo metodo biokemičnega zdravljenja.  

Bistvo bolezni je patogensko spremenjena celica.” (prof.R.Virchov) & “Bolezen celice je posledica izgube anorganskih soli.” (Moleschott). Iz tega je dr.Schussler sklepal, da je v primeru bolezni moteno mineralno ravnovesje celice. Stabilna koncentracija mineralnih soli v celici je pogoj za zdravje ljudi.

Z vnašanjem tkivnih soli tako delujemo na uravnavanje vseh procesov v celici, njeno okrevanje in posledično na psiho-fizično ravnovesje celotnega telesa. 

Vse metode zdravljenja so odvisne od sposobnosti reagiranja celic in medcelične tekočine. Zato je z vnosom mineralov dr. Schusslerja mogoče drastično izboljšati vsak proces zdravljenja!

Sinergijsko delujejo z zdravili uradne medicine, prehranskih dodatkov, vitaminov/mineralov in povečajo delovanje vseh alternativnih zdravljenj (akupunktura, homeopatija, bioresonanca, bachova terapija, fitoterapija itd.). 

Lahko delujejo kot samostojna terapija, kjer se svetuje določena kombinacija soli, ki skupaj odpravljajo vzrok nastale težave in simptomatiko telesa. Vedno pa se doda še načrt prehranjevanja, ki pripomore k uravnovešanju disharmonije. Živila vsebujejo določene mineralie in vitamine, ki jih schusslerjeve soli nato “razporejajao” v telesu in z njimi krepijo vse mehanizme organskih sistemom. 

Uživanje soli je peroralno, absorbcija poteka preko ustne sluznice, saj je na ta način najbolj učinkovito. Lahko jih raztopimo v ustih ali z vodo, ki jo nato pijemo čez dan po požirkih. Poleg tega se jih uporablja tudi zunanje. Z njimi izvajamo obloge, ki se jih maže na telo in razne kopeli. 

Kje vse delujejo: pri razstrupljanju, uravnavanju ph telesa, revmatizmu, artritisu, putiki, kalcinaciji, ženskih težavah, glavobolih, menstrualne bolečine, amenoreja, PMS, menopavza, prostatitis, zgaga, refluks in želodčne težave, zaprtost in diareja, pretirano potenje, otekanje nog/rok/sklepov, zastajanje vode v telesu… Poleg tega krepijo lase, nohte in kožo. Odpravljajo celulit, strije, uravnavajo suho kožo ali če je le ta premastna, polna aken, izpuščajev in brazgotin. Odpravljajo dermatitise, luskavico, psoriazo. Je odlična terapija ob alergijah, astmi, anemiji in številnih drugih simptomatikah, ki so posledica določenega neravnovesja.

So odlična podpora otrokom v času rasti (za njihov razvoj še ko so v trebuščku) in pri številnih otroških boleznih. Tudi v akutnem stanju – kašelj, prehlad, viroze, gripe, vročina, zobobol, opekline, pred/po operacijah…

 Priporočajo se ženskam v času nosečnosti in po porodu. Ravno zaradi revitalizacije. Pomagajo pa tudi uravnati fizioloke in psihološke pojave v času menopavze.

Okrepijo starejše v 3.starostnem obdobju in jim pomagajo pri tako imenovanih “starostnih” težavah. Šibkost kosti in zob, vid – oči, sluh, tinitus bolečine, otrdelost, kalcinacije, uhajanje urina in mnoge druge.

Za vse akutne in kronične bolezni! 

Primerne so za vsa starostna obdobja in so brez stranskih učinkov. Dopolnjujejo se z vsemi ostalimi terapijami, zdravniškimi posegi in zdravljenji.