Živila, s katerimi lahko podprete svoja jetra

  • od

V vseh starih modrih tradicijah verjamejo, da je hrana zdravilo in da ima narava v rokah ključe do zdravja in zdravljenja

Čas pomladi je v tradicionalni kitajski medicini čas, ko so najbolj na udaru naša jetra. V tem obdobju jih lahko maksimalno podpremo, da jih okrepimo – razbremenimo, da si odpočijejo in regenerirajo. Ali pa jim z nespametnim početjem še bolj škodimo, še bolj obremenimo – in s tem črpamo njihovo zalogo energije.  

Naturopatija prepoznava znake telesa še predno težave preidejo v kritično stanje. Z namenom da predčasno vplivamo na to, da popravimo in uravnovesimo organizem na vseh nivojih obstoja – ker težavo je potrebno odpravljati na nivoju, kjer je nastala.

Jetra so naša tovarna, ki razstrupljajo vse kar naše telo ne podpira. Vse toksine in škodljive odpadke. Pomislite koliko zdravil, antibiotikov ste v življenju zaužili? Kolikokrat ste izpostavljeni onesnaženem okolju? Koliko krat posežete po junk food-u, procesirani prehrani in vsem nadomestkom, ki naj bi bili dobri za naše zdravje. Ja tudi mnogo prehranskih dopolnil je neprimernih za nas – glede na poreklo, obdelavo med rastjo, način izdelave in obdelave za transport… In tudi zakonodaja je tukaj bolj klavrna, dopušča marsikaj, pravila so zelo “mehka”. A o tem kdaj drugič. 

Tudi noč ima svojo moč. Kako kaj vaše spanje? Jetra se obnavljajo ponoči (med 11to in 1 uri) in če nismo pravočasno v postelji, motimo procese obnove telesa. 

Tudi čustva imajo ogromno vlogo na to, kako zdrava bo naša jetrna energija. In ob dolgi in močni prisotnosti nekaterih čustvenih stanj, se čez čas začne to odražati v našem vse slabšem bolezenskem stanju. Za katerega načeloma ne najdemo pravega vzroka. 

 

In katera so najpomembnejša živila, ki jih lahko v času pomladi najdete na vrtu, naravi in jih umestite v svoj jedilnik? 

  • KOPRIVE (čaj, juhe, namazi)
  • NJIVSKA PRESLICA v kopeli (zalogo si naredite leto prej) 
  • GRENKA in ZELENA živila: regrat, rukola, radič, špinača, artičoke
  • od sadje: JABOLKA, HRUŠKE 
  • ANANAS – ker vsebuje GLUTATION  

Popazite na večerje – naj ne bodo obilne, s preveč maščobami in naj ne bodo prepozne – do 18te ure. Čas prebave sledi naravi – vzhod in zahod sonca. Ko sonce zaide se naša prebava ustavi. Hrana, ki obstane v želodcu pa obstane, lahko gnije in določeni toksini preidejo nato v kri, jetra in ostale organske sisteme. 

 

Nikakor ne pozabite na lokalno, domače, sezonsko, živo hrano. “Iz zemlje na krožnik naj bo vaš moto”

In imejte v mislih, da je marsikateri eko/bio “certifikat” daleč od zdravega živila. Bodite kritični in preverite vire hrane. Pojdite v naravo po divje rasle rastline – te imajo veliko več hranil kot vsaka gojena zelenjava. Vrtnarite, obiščite kmeta, tržnico in si privoščite najboljše za svoje zdravje. 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja