Naturopatske rešitve za alergije in seneni nahod

  • od

Naturopatski pristop pri  reševanju alergij je celostni pristop krepitve zdravja in odkrivanje vzrokov za nastale težave. 

Obdobje pomladi je za mnoge neprijazno, saj jim s cvetenjem povzroči mnoge nevšečnosti, ki jim onemogočajo brezskrbno uživanje v sončnih žarkih, naravi in dobri družbi.  

Ker je boljša preventiva kakor kurativa, ti predlagam, da se na to obdobje pripraviš že kakšen mesec ali dva prej. Kako? Preberi si spodnji zapis.

 

Simptome alergij povezujemo z energetsko šibkostjo določenega organa. Tradicionalna kitajska medicina išče vzroke sezonskih alergij v neravnovesju delovanja pljučnega in/ali jetrnega organskega sistema. Govorimo o energiji, ki se pretaka po meridianih. Na ta način delujemo preventivno, da krepimo telo še preden pride dejansko do resnejših, kroničnih težav na določenem organu. 

Težave z nahodom, ki se nas lotevaju v spomladanskem času, pripisujemo deficitu jeter. K temu sovpadajo srbeče in pekoče oči. Medtem ko v obdobju jeseni, težave za alergijami pripadajo pljučnemu neravnovesju. Velikokrat se povezujejo tudi z astmo. 

Zato se tudi pristop in krepitev, glede na obdobje letnega časa in posameznih simptomov, lahko razlikujejo. 

Spomladanske alergije in seneni nahod zaradi cvetnega prahu lahko odpravljamo s pomočjo prehrane, zelišč, Schusslerjevimi solmi in pa homeopatijo. 

PREHRANA: 

-v tem obdobju iz prehrane in jedilnikov izločite mleko in mlečne izdelke (jogurte, sire, namaze…), pšenico in izdelke iz pšenice, obvezno sladkor in vsa procesirana živila. 

-prav tako dodatno sluz povzroča oves, banane, krompir (zato se jim izogibajte) 

-kavo zamenjajte s cikorijo 

-večerje naj bodo zelenjavne in ne prepozne (enolončnice, juhe)

-v popoldanskem času čim manjkrat imejte na mizi meso

-tudi slabe maščobe so nezaželjene. Prav tako pa ob večerji ne uporabljajte olja in drugih maščob, z namenom, da ne obremenjujemo jeter v času, ko se regenerirajo (ponoči). 

ZELIŠČA: 

Zelo blagodejno vpliva KOPRIVIN ČAJ – 1L čez dan. Lahko koprive uporabite tudi pri kuhi – juhe, omake itd. 

Kopel iz NJIVSKE PRESLICE – tonificira jetra in ledvice ter jima dovaja energijo, da se okrepijo. 

SCHUSSLERJEVE SOLI: 

Odlične izkušnje in povratne informacije sem dobila od ljudi, ki so poleg naštetega jemali tudi Schusslerjeve soli. 

Za tiste, ki veste, da vas vsako leto pestijo te težave, priporočam, da začnete s kuro že v mesecu januarju (ali decembru). Da okrepite organizem in preprečite pojav simptomov. 

Najpogosteje se v osnovi uporabljata soli št.2 in št.8.

Glede na posameznika pa se dodajo še druge potrebne soli (po predhodno opravljeni analizi obraza, ki kaže znake pomankanja mineralov oz. soli). 

Če zamudite ta čas predpriprave na sezono alergij, pa svetujem jemanje soli v večjih dozah in poleg osnovnih soli tudi nekatere dopolnilne (spet individualno na potrebe posameznik). 

HOMEOPATIJA: 

Dobra praksa se je izkazala tudi ob jemanju homeopatskih izdelkov. 

ALLIUM CEPA – rdeča čebula: 

Sovpadajoči simptomi so vodeni izcedek iz nosu, ki obilno kaplja in draži nosno sluznico – povzroča kihanje, kožo pod nosom in tudi zgornjo ustnico.(ta predel je rdeč, vnet in boleč). 

Solzenje in kihanje sta zelo značilna. Bolnik je tudi občutljiv na svetlobo in toploto. Oči pečejo, srbijo, otekajo. Po licih tečejo solze (ki pa niso razjedajoče). 

EUPHRASIA – navadna smetlika: 

Simptomi so obratni kot pri čebuli. Solze so bolj jedke kot nosni izcedek. Oči so pekoče, veke otekle,  solze razjedajo kožo okoli oči. Tudi veke znajo biti zjutraj zlepljene, robovi vek otekli in pekoči. Izcedek iz nosu je voden, obilen a blag (posebej, če oseba leži). 

 

To je nekaj priporočil, s katerimi si lahko pomagate…a vedite…za ozdravitev in odpravo je potrebno ugotoviti zakaj do tega sploh prihaja, kaj je izvor, vzrok, šibkost v vašem telesu, ki jo je potrebno okrepiti? 

Naj bo pomlad polna zdravja. 😉

Vse dobro do naslednjič, Nina Gramc – Po naturopatsko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja