Doziranje Schusslerjevih soli glede na starost in namen uporabe

Pri doziranju Schusslerjevih soli ste na varni strani. Predoziranje ni mogoče, ker telo vse te minerale potrebuje za svoje optimalno delovanje. V primeru viška ga izloči.  Nimajo neželenih učinkov ali kontraindikacij. Lahko jih uporabljate sočasno z jemanjem ostalih zdravil ali terapij.

Primerna so za vsa starostna in življenjska obdobja. Za dojenčke, otroke, najstnike, nosečnice, mamice in tiste v zrelih, občutljivejših letih.

Osnovno pravilo : POTREBA DOLOČA ODMEREK

To pomeni, da glede na potrebo telesa – ali je težava akutna, kronična ali delujemo preventivno, da mineraliziramo organizem, določimo odmerek doziranja soli. 

Za individualno odmerjanje, ki sovpada s potrebami posameznika, usposobljena oseba svetuje katere soli, v kakšnih količinah in obliki je primerna za povrnitev ravnovesja in odpravo bolezni.  Na tej točki se lahko obrnete tudi name. 🙂

Vseeno pa je dobro upoštevati in poznati določena priporočila uporabe, ki so sledeča: 

1.v primeru AKUTNEGA STANJA za vse starosti velja enako: 1 bl na vsake 2-3 minute

Vse navedene količine veljajo za posamezno sol. V primeru, da gre za potrebo večih soli skupaj, velja za vse enako doziranje. 

Primer: otrok kašlja, ima belo sluz, ki jo težko izpljune. Uporabili bi sol št.3 in sol št.4, vsake v istem odmerku – do izboljšanja. Načeloma pri otrocih izzveni kašelj, ko doziramo po 15 tbl vsake od soli. Skupaj torej (poliže ali popije po požirkih v vodi) 30 tabletk soli naenkrat, kar pomeni 1-2 tbl v razmaku cca 2-5ih minut. Včasih se stanje uredi prej, se pa zgodi, da je potrebno še enkrat ponoviti odmerek. Odvisno v katerem stadiju kašlja smo se lotili podpreti telo, da se zbori. 

Schusslerjeve soli doziramo vedno do izboljšanja stanja! Ko se simptomatika oblaži, še vzamemo nekaj tabletk mineralov, da nahranimo telo in preprečimo, da se stanje spet poslabša.

2.v primeru PREVENTIVE in daljšega jemanja: 

Dojenčki: 1-3 tbl dnevno

Otroci do 12 let: 3-5 tbl dnevno 

Odrasli (in otroci od 12 let dalje): 5-7 tbl dnevno 

3.KRONIČNO STANJE zahteva individualni pristop in več znanja za kombinacijo različnih soli. Tukaj ne pride v poštev le 12 osnovnih, ampak se v podporo njihovemu delovanju doda še nekatere izmed 20 ih dopolnilnih Schusslerjevih soli. 

V te namene se pri osnovnih soleh poveča odmerek pri otrocih do 12 let lahko 10-15 tbl na dan. In 12-20 soli dnevno pri odraslih. Odvisno od posameznika in njegovega zdravstvenega stanja.  

 

Koliko časa je potrebno jemati soli? 

Vedno do izboljšanja. Trajanje jemanja je odvisno od posameznikove zaloge oziroma deficitarnega stanja celičnih mineralov v telesu.

Pomembno je, da delujemo na dolgoročnost zalog in tudi po odpravi težave, ko obrazni znaki pomankanja že izginejo, še vztrajamo nekaj časa z jemanjem.  

 

Nina Gramc

2 komentarja na “Doziranje Schusslerjevih soli glede na starost in namen uporabe”

 1. Pozdravljeni,
  Oba z ženo sva blizu abrahama, sva zdrava za svoja leta, ukvarjava se z športom kot so daljši pohodi, tek in malo fitnesa.
  Glede na to, da telesno aktivni potrebujejo kak mineral več (kalij, kalcij, magnezij,cink) sem gledal izdelka ZellVita in ZellCalmin in me zanima koliko tablet česa lahko jemljeva dnevno , da ne bo preveč.

  Hvala za odgovor in lep pozdrav
  David

  1. Pozdravljeni.

   Potreba telesa določa odmerek jemanja posamezne soli.

   Najbolj optimalno odmerjanje je na podlagi analize obraza in individualnega svetovanja.

   Telo kaže šibkosti in kje potrebuje podporo.

   Če jemljete po 10 tabletk kompleksa bo podporno. Ne vem pa, če bo zadostno za vaše potrebe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja