Viskoznost in dinamizacija krvi po naturopatsko

  • od

Viskoznost krvi pomeni koliko je naša kri gosta oziroma tekoča. Bolj kot je viskozna manj mora naše srce črpati, zato ima na tak način olajšano delo in se manj “obrablja”. 

Pri večji gostoti je za cirkulacijo potrebna večja moč in s tem porablja več energije, da spravlja kri v obtok po celotnem telesu. 

Kri najbolj gostimo z jedmi iz pšenice (testenine, kruh, cmoki…).  Še posebno kruh je problematičen zato ga omejite in jejte le za zajtrk oz. v dopoldanskih urah. Tistim, ki že imajo kakšne težave, ki nakazujejo na zastoj srčne energija pa se absolutno v celoti odsvetuje. 

Tudi ostala žita (ajda, proso, kvinoja, pira…) je bolje uživati le do cca 15te ure.

Prav tako zelo gosti kri sladkor in sladkana živila,  ki jih omejite na dopoldanski čas.  

Neprimerna je tudi mrzla pijača in mrzla hrana ter še posebno pre-pozne večerje (zelenjava za večerjo je vedno dobra in pametna izbira). 

Kako poleg prehrane še vplivamo na gostoto krvi?

Na viskoznost krvi vplivamo tudi s Koencimom Q10,ki mu pravimo iskrica življenja. Ubija proste radikale in preprečuje staranje srca, pospešuje celično dihanje in nam daje energijo za življenje. Na ta način poskrbimo za dinamizacijo krvi, morebitne težave s krvnim tlakom in povišanim holesterolom.

Vsak, ki jemlje tablete za povišan tlak ali holesterol, bi bilo dobro da bi sočasno jemal tudi koencim Q10. Te tablete imajo namreč za stranski učinek ravno zniževanje nivoja tega koencima v telesu. Na ta način uravnamo stranski učinek statinov. 

Težave s srcem pa so velikokrat povezane tudi s težavami ožilja. Tu je lahko v veliko pomoč bromelain, ki krepi žile. Kadar smo zakisani, takrat se tanjšajo tudi stene naših žil. Bromelain naredi naše žile bolj elastične in prožne ter sproži mikrocirkulacijo limfe.

Po 40. letu starosti, se priporoča kolobarjenje med Q10 in bromelainom 2-3 x letno: poleti, po božičnih praznikih ter po Veliki noči, ker takrat pojemo več sladkorja in pšenice. 

Magnezij je eden najpomembnejših mineralov našem telesu in je pomemben za zdravo živčevje, mišice (srce je največja mišica v telesu) in kosti. Brez magnezija ni energije in ni življenja. V času poletja je zaradi več aktivnosti, več potenja tudi smiselno dodajanje. Tudi v obliki Schusslerjevih soli

Nina Gramc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja