
To je čas v letu, ko v Tradicionalni Kitajski medicini posebno pozornost namenimo krepitvi SRCA. Potrebno ga je zaščititi, ker je v tem času na udaru, da bo dobro delovalo in oskrbovalo vse naše organe s krvjo.
Splošne značilnosti:
Barva: rdeča
Element: ogenj
Podorgana: tanko črevo in perikard (srčna ovojnica)
Izraža se skozi organ: jezik
Čas v dnevu: 11.00 – 13.00
Čustva: pretirano veselje, vzhičenost, razburjenje
Kri je tista, kateri moramo posledično nameniti posebno pozornost. Zaradi neprimerne prehrane, pitja premalo in premrzle vode ter splošnega neprimernega življenjskega sloga, se začne naša kri gostiti – zato moramo vplivati na njeno viskoznost. Kajti bolj ko je kri gosta, večje težave ima pri črpanju in prenašanju krvi naše srce, zato se ob črpanju goste krvi bolj utrudi in še bolj pregreva. Na dolgi rok to lahko privede tudi do infarkta.
KDO, katere osebe naj še posebno poskrbijo za svoje srce in kri?
Vsi, ki so srčne morfologije(ker že imajo predispozicijo šibkosti energije srca). Srčni posameznik je močne, robustne postave, okroglega obraza in polnih ustnic. Je veseljak, pravi gurman, družaben, ljubeč, sočuten, rad skrbi za sočloveka. Rabi dotik in se tudi veliko dotika ostalih, jih objema, rad pomaga, vedno najprej pomisli na druge, šele nato nase. Predvsem mame tega tipa so zelo srčne in imajo rade veliko otrok.
Zelo rad tudi dobro in veliko je, je pravi gurman, sicer pa so ti ljudje zelo družabni, radi govorijo in trpijo v samoti. So bolj jutranji tipi, zato so zjutraj aktivni, zvečer pa radi zgodaj zaspijo.
Dobro pa je vedeti, da nihanja razpoloženja (evforija – depresija) kažejo na energetski deficit srca, saj takrat srce izgublja energijo.
–>Težava ljudi s srčnim deficitom je presežek toplote v trebušni votlini
Srčni osebi je poleti vedno vroče, prevroče, zato išče mrzle pijače ter se težko odžeja, kar pa že nakazuje na toksično pregretost želodca, ki je posledica uživanja neprimerne hrane in pijače.
Zaradi pregretosti trebušne votline se namreč voda slabše absorbira – zaužita voda namreč takrat le gasi presežek toplote v želodcu in do črevesja, kjer sicer poteka absorbcija večine vode, niti ne pride.
Do pregretosti trebušne votline in posledično zakisanosti organizma pa vodijo tudi prepozne in neprimerne večerje. Hrana, ki smo jo zaužili, se zvečer ne prebavi (saj je zvečer presnova upočasnjena, po sončnem zahodu pa se prebava preneha) in ostane v želodcu do jutra, na temperaturi 37+ stopinj, zaradi česar prihaja do gnitja. Ko zjutraj na to zaužijemo še zajtrk, je avtomatično zakisan tudi zajtrk in s tem naredimo telesu dvojno škodo. Zakisanost telesa pa je predispozicija številnih bolezni.
Toksično pregretost povzročajo tudi:
- kuhana bazilika in kuhan peteršilj, zato naj bo vedno naj bo kot sveže zelišče na hrani
- sirila in mlečni izdelki
- mandlji
- zdravila
–> Poleg ljudi s srčno konstitucijo naj med poletjem krepijo srce tudi posamezniki, ki se prepoznajo v sledečih simptomih:
- občutek težkih nog in zatekanje nog (predvsem poleti)
- težave z ožiljem
- rdečico obraza
- potenje (še posebno v hrbet, glavo in prsi)
- palpitacije srca
- tesnobo/anksioznost
- povišan holesterol
- hitro zadihanost
- povečano telesno težo
- grba na vratu (zgornjem delu hrbta) – pomeni da energija srca zastaja
KAKO krepimo srce in ožilje v vročih mesecij?
1.HIDRACIJA: pijemo (mlačno) vodo, po požirkih čez dan
Zakaj ne smemo piti mrzle vode in jesti mrzle hrane?
Ko uživamo mrzle izdelke, le ti pridejo v naš želodec, ki jo mora nato šele segreti na temperaturo med 37 in 42 stopinj celzija, da se aktivirajo presnovni procesi in razgradnja hrane z encimi, ki delujejo na teh temperaturah. Ko mora telo mrzlo hrano in pijačo segrevati, porablja za to dodatno energijo in se zato še dodatno segreva, zato lahko to povzroči pregrevanje telesa – v tem začaranem krogu nato ljudje običajno posežejo po še več mrzle pijače, da bi se navidezno ohladili. Mrzlo vodo telo tudi ne absorbira dobro – ker je premrzla, jo kot višek večino izloči iz telesa, kar opazimo po tem, da jo veliko odvajamo.
Če pijemo toplo vodo, je absorbcija zelo dobra in posledično tudi odvajamo manj vode. K temu pa pripomore tudi pitje po požirkih, s čimer bo naše telo hidrirano, ledvice manj obremenjene in kri ne pregosta, kar bo olajšalo delo našemu srcu.
Namesto hladne pijače si zato za osvežitev raje pripravite Kneippove hladne oblive, ki bodo okrepili srce in telo ter vas fantastično osvežili.
Ali pa si namesto sladkanih pijač pripravite vodo z listi melise ali svežo kumaro ali limono.
- PREHRANA:
Iz prehrane maksimalno izločite izdelke, ki gostijo kri, zasluzujejo in posledično bremenijo naš organizem.
Kaj je dobro izločiti ali vsaj minimalno uživati v času poletja:
- pšenica – še posebno kruh (napihuje in zasluzi ter gosti kri) Če boste v poletnih mesecih resnično odmaknili izdelke iz PŠENICE, ki zelo zelo gosti kri in povzroča presežek sluzi v telesu ter se izognili kruhu, pekovskim izdelkom, beli moko na splošno, boste zmanjšali svoje težave, se počutili bolje, ne bom vam tako vroče, srce bo manj razbijalo…
- sladkor (zdrava sladila se lahko uživajo le do 9.00 ure zjutraj)
- mrzlo vodo (ne pijte mrzle vode ali celo vode z ledom)
- mrzlo hrano (ne jejte hrane direktno iz hladilnika)
- večerja naj bo zelenjavna in ne kasneje kot ob 19h uri zvečer
- polnovredna žita (proso, kvinoja, pira …) uživajte le do 15. ure popoldne
Čim večkrat posezite po sezonskem sadju (pazite na kombinacije sadja!) v dopoldanskem času in veliko lokalne in sveže sezonske zelenjave skozi cel dan, še posebej večerje naj bodo izključno zelenjavne.
Hrana, ki krepi meridian srca in se jo priporoča uživati v poletnih mesecih.
Barva, ki je povezana z energijo srca je rdeča barva, zato so rdeča živila še posebej blagodejna za srce.
Rdeča hrana velja za toplo hrano (po energiji), je izredno hranljiva za kri, izboljša našo cirkulacijo in dviguje yang energijo v telesu. Takšna hrana je še posebej priporočljiva za vse, ki imajo simptome presežka hladu v telesu (pomanjkanje energije yang) in spremljajoče simptome, kot so mrzli udi, bled obraz, anemija, šibkost v mišicah in srčne palpitacije.
Meridian srca torej krepi vsa rdeča hrana, ki naj bo poleti v izobilju na vaših jedilnikih:
- paradižnik, češnje, žafran, rdeči fižol, lubenice, rdeča jabolka, rdeča pesa, redkvice, jagode, rabarbara, rdeča leča, rdeči datlji, čili in tudi marelice, limona, breskve, kumare, brokoli, špinača, meta, kopriva, alge
Srce je po tradicionalni kitajski medicini povezano s tankim črevesjem, kjer poteka ločevanje – en del prehrane gre v energijo, drugi del pa se izloči skozi blato.
Po TKM je tanko črevo podorgan srca, tam poteka aborbcija vseh hranil, zato je pravo razmerje slabih in dobrih bakterij v črevesju ključnega pomena za zdravje. Dobri in kvalitetni probiotiki (merilo so znani in preverjeni sevi ter dovolj veliko količin bakterij/kapsulo), so nam posledično v podporo tudi pri krepitvi srca, zato je probio terapija smiselna vsaj 2 x letno, da ojačamo imunski sistem in celotno telo.
Perikard pa ščiti srce.
- Presežek grenkega okusa
Srcu po tradicionalni kitajski medicini pripada grenak okus. A če je tega okusa v telesu preveč, prav tako govorimo o toksičnem presežku grenkega okusa. Kako prepoznamo, ali imamo v telesu presežek grenkega okusa?
Eden od pokazateljev je, da se nam po uživanju kumar spahuje. Drugi je, da imamo veliko kapilar po telesu (kjerkoli), tudi na obrazu.
3. DINAMIZACIJA KRVI
- Na viskoznost krvi vplivamo s Koencimom Q10 – iskrica življenja. Ubija proste radikale in preprečuje staranje srca, pospešuje celično dihanje in nam daje energijo za življenje. Na ta način poskrbimo za dinamizacijo krvi, morebitne težave s krvnim tlakom in povišanim holesterolom.
Vsak, ki jemlje tablete za povišan tlak ali holesterol, bi bilo dobro da bi sočasno jemal tudi koencim Q10.
- Težave s srcem pa so velikokrat povezane tudi s težavami ožilja. Tu je lahko v veliko pomoč bromelain, ki krepi žile. Kadar smo zakisani, takrat se tanjšajo tudi stene naših žil. Bromelain naredi naše žile bolj elastične in prožne ter sproži mikrocirkulacijo limfe.
- Magnezij je eden najpomembnejših mineralov našem telesu in je pomemben za zdravo živčevje, mišice (srce je največja mišica v telesu) in kosti. Brez magnezija ni energije in ni življenja. V času poletja je zaradi več aktivnosti, več potenja tudi smiselno dodajanje. Tudi v obliki Schusslerjeve soli.
- ČUSTVA
Skozi srce gredo vsa čustva. Srce je dom naše duše. V njem prebiva ŠEN, ki se izraža v naših očeh z jasnim pogledom in iskricami življenja. Sicer pa je konica jezika tista, ki kaže stanje srčne energije.
Oseba z dobro srčno energijo je samozavestna in zna kontrolirati svoja čustva. Ker tudi pretirano veselje, vznesenost privede do razbijanja srca, razburjenja.
Srce predstavlja ogenj in ko je ta v presežku, nastanejo znaki nemira, tudi napadi panike.
Ogenj v srcu, ki nam daje veselje, pa lahko začne tudi ugašati. Vzroki velikokrat segajo v čas otroštva, če smo odraščali brez prave starševske ljubezni in smo bili pogosto osamljeni.
Sledimo ritmom narave, letnih časov in ritmu našega telesa.
Predvsem pa okrepimo notranjo gotovost, mir ter poskrbimo za balans in harmonijo na vseh področjih.
Nina Gramc