Kako in kdaj uživati sadje po priporočilih naturopatije?

  • od

Sadje velja za živila polno vitaminov in  mineralov. In tudi je. Na splošno vsi priporočajo, da uživate veliko različnih vrst sadja skozi vse leto. 

Pa je temu res tako? Vidik naturopatije in tradicionalne kitajske medicine na hranjenje s sadeži, je v določenih pogledih drugačen. Predvsem perspektiva kako opredeljuje določeno živilo glede na njegovo barvo, okus in energijo. 

V tokratni objavi ne bom šla tako podrobno v opis vsakega sadja. Rada bi vam predstavila kdaj in kako nam sadje najbolj koristi. V kakšni obliki in kombinaciji ter v katerem delu dneva in leta je dobro, da ga uživamo in ne povzročimo v telesu škode namesto koristi.

Poletje je čas svežega sadja, saj hidrira in hladi telo. Zato si ga lahko privoščimo več kot sicer v času zime, ko telo potrebuje toploto. V mrzlih mesecih jemo živila, ki grejejo (sadje zato zelo omejimo ali pa ga pokuhamo).

Sama sem vrsto let posezala po sadnih solatah in zajtrkih, ki so bili sestavljeni iz jogurta, kosmičev in sadja. In ob tem bila prepričana, kako je moj zajtrk eden bolj zdravih. Danes vem, da so te kombinacije tiste, ki v prebavnem sistemu ne delujejo dobro in telo obremenijo. 

Kaj si je dobro zapomniti?

Sadja ne uživamo pozno popoldan in zvečer, ker ima veliko sladkobe in le to še okrepi sladek okus v telesu, ki pripada vranici. Ta je aktivna v dopoldanskih urah. Zato se ustvari neravnovesje. Poleg tega vsa hrana, ki jo pojemo prepozno – pozne večerje, obstane v želodcu (se ne prebavlja), prepoji se z želodčnimi sokovi in tekom noči se začnejo procesi gnitja. Ko nato zjutraj pojemo zajtrk, še predno se naš želodec sprazni, postane tudi ta nekako toksičen za organizem. 

Pri svežem sadju naj bodo previdni predvsem posamezniki, ki imajo težave z želodcem. Priporoča se, da sadje malce pokuhajo, da je toplo in lažje prebavljivo, da ga želodec ne potrebuje dodatno segrevati in tako porabi tudi manj energije. 

Naj omenim še, da mrzlo sadje, direktno iz hladilnika prav tako obremeni želodec. Ne samo sadje, tudi mrzla pijača nikakor ni zaželjena v nobenem letnem času – tudi poleti ne. To, da nekdo ves čas poseza po ledu in ledenih napitkih, lahko nakazuje na določen deficit v telesu. Tak človek se posledično še dodatno bolj poti in si pridela tudi druge težave (za katere večinoma krivi visoke temperature).

Omenila bi tudi ledvične posameznike  – tiste, ki rado zebe, imajo hladne roke in noge, so bolj svetle polti, suhi in ozki, visoko rasli, z dolgimi okončinami, načeloma modrih oči…tudi ti naj omejijo vnos hladnih jedi in pijače.

Nasprotno pa so ljudje srčne konstitucije, tisti z več ognja v sebi in si lahko privoščijo malce več živil, ki hladijo. Srčna morfologija osebe je nižje rasti, imajo krajše roke/noge – tudi prsti so bolj okrogli/zabuhli, po navadi se zredijo v trebuh, so pravi gurmani, radi dobro jejo, so družabni, veliko govorijo, rabijo dotik… 

Za vse pa velja, da je za dobro prebavo že zjutraj potrebno pogreti želodec in ga pripraviti na dan za prebavljanje vsega kar vnašamo v telo. Tudi naših emocij in doživljanja okolice. Komarčkov čaj in topel zajtrk sta več kot dobrodošla za začetek dneva. Spet različno glede na letni čas ali morflogijo posameznika.

Kaj pa kombinacija več vrst sadja? To je spet nekaj kar ni zaželjeno. Če poenostavim… Vsako sadje ima svoj “program” prebave. Ob zaužitju več vrst sadja je tako, kot bi na pralnem stroju nastavili npr. 5 programov pranja naenkrat.:-) Ne bo funkcioniralo. Tudi telo se zmede. Ne ve kaj najprej prebaviti. In še vsako sadje ima različen čas prebave. Še posebno lubenica in melona sta takšni, da ju je bolje jesti čisto ločeno od ostalih obrokov. Prav tako marelice.

Bolje je, da pojeste samo eno vrsto sadja naenkrat – jabolka ali samo pest borovnic ali češnje in ne vsega skupaj. 

Naslednja stvar je sadje in zelenjava. Vedno, ko delamo smutije priporočam več različne zelene zelenjave in samo eno vrsto sadje. Ravno zaradi tega, ker eno in drugo skupaj ni kompatibilno.

Enako velja za sadje in mlečne izdelke. Takšni zajtrki telo že zjutraj zakisajo

Tako, upam da sem vam odprla nov pogled kako zdravo jesti sadje. Ja…odpadejo jabolka zvečer pred tvjem ali lupljenje mandarin na kavču. 🙂 Prav tako sadne solate po kosilu. Moderna kulinarika vnaša vedno več sadja tudi med glavne jedi. 

Ob vsem tem naj dodam, da je zmernost in iskanje ravnovesja (da je vsega ravno prav), tisto ključno. Poslušajte sebe in svoje  telo. In se kdaj pa kdaj spomnite ter upoštevajte tudi omenjena priporočila. 

 

Dobro je vedeti…Nina 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja