Hladna pijača in živila v času poletja – po naturopatsko

  • od

Si tudi ti med tistimi, ki še posebno poleti posegaš po mrzlih pijačah? Dodajaš kocke ledu in se nikakor ne uspeš odžejati? 

Hm…mogoče pa ni težava v tem, da pijača nikoli ni dovolj mrzla, da te ohladi, ampak je tvoje telo pregreto? Pravzaprav je pregret tvoj želodec. Preveč ognja v telesu išče vodo, da višek pogasi. Vendar z neprimernim hidriranjem in poseganjem po sladkih in gaziranih pijačah, še otežimo procese presnove.

Kaj če ti povem, da s tem, ko vedno znova piješ mrzlo tekočino, povzročiš v želodcu šok. Zakrči se in porabi veliko energije, da to tekočino ogreje do temperature, da jo uspe prebavit. In namesto, da bi zmanjšali potenje, je potu vse več. Po navadi iz teh ljudi “kar teče” (še posebno, če so srčne morfologije). 

Na ta način niti ne dosežemo prave hidracije, ker takšna voda samo steče skozi naše telo. Se ne absorbira. Telo jo izloči.

Enako velja tudi za vso mrzlo hrano. Ljudje v katerih prevladuje hlad bi morali še posebno paziti na to, da telo grejejo s primernimi živili, zelišči in vodo primerne temperature. 

Poleti so na udaru ljudje s srčno morfologijo telesa. Te osebe se več potijo, jim je pretirano vroče, zatekajo jim noge, prihaja do zastajanja vode, kar povzroči tudi težave s pritiskom, občutek težkih nog, težave z ožiljem, rdečica v obraz, zadihanost, povišan holesterol… 

Njihova težava izvira velikokrat iz toksične pregretosti želodca, zato tudi posegajo po mrzli pijači, da bi se odžejali. Vendar ta tekočina le gasi presežek toplote. To toksičnost si pridelajo tudi z neprimerno prehrano in neprimerno obdelavo živil v jedeh.

Pijte vodo po požirkih in ne večje količine naenkrat. Osvežite se s Kneippovimi oblivi, kopanjem v naravnih izvirih, morju ter si namesto sladke pijače, v vodo narežite limono, liste melise ali svežo kumaro.  

 

Dobro je vedeti. 🙂 Nina 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja