Anticelulitni tretma po naturopatsko

  • od

Draga ženska: Zasij v svoji lepoti.  

Pred poletjem gremo po navadi vsi malce bolj v akcijo, da bi v poletnih oblačilih, ki kažejo več, naša koža zasijala v najlepši luči. 

Nekaj korekture se že da narediti, vendar se je dobro zavedati, da zdravje prihaja od znotraj navzven. Stanje kože je rezultat več letnega načina življenja in odraz črevesja ter tudi hormonov. Lahko pa izbruh srbečice, ekcemov, aken in podobno, povzroči tudi čustveno stanje osebe. Zato ne smemo zanemariti nobenega vidika in vplivati na uravnavanje vsega naštetega.

Ob tem se  je dobro zavedati, da se bo harmonija slednjega najkasneje pokazala ravno na koži – je zadnji organ, kjer bo učinek viden. A bo zagotovi dolgotrajnejši in odraz vašega celostnega zdravja.

Organizem je inteligenten in najprej “popravlja” funkcije, ki so pomembne za preživetje. Šele nato pridejo na vrsto “lepotni popravki”, ki so le produkt prejšnjega.

CELULIT nastane, ker se naša mikrocirkulacija v limfi upočasni, začne se nabirati voda in nato nastanejo koloidi – strjena sluz. 

Naturopatija deluje na vzrok, zato je dobro ugotoviti zakaj do pojava celulita sploh prihaja. Na ta način bomo delovali vzročnostno. Še enkrat – celulit je le simptom, ki nastane zaradi določenih notranjih zastojev in nepretočnosti telesa. 

Danes lahko opazimo veliko mladih in suhih punc, ki že imajo kožo s to problematiko. Pomeni, da se v “ozadju” tega dogajajo določeni zaviralni procesi, ki v telesu ustvarjajo blokade.  Torej celulit ni le domena predebelih oseb. Individualni in hkrati celostni pristop je ključen

Največ naredimo s primerno HIDRACIJO organizma (voda, lahko z dodatkom svežega zelišča)  in PREHRANO (dodajte v jedilnik več prosa, ker vsebuje silicij – minerala lepote in pomaga tudi pri sintezi kolagena), ki vpliva na prebavo, črevesje, uravnavanje hormonov ter posledično na kožo. To seveda ne gre iz danes na jutri, ampak je odločitev spremembe prehranjevanja potrebno vnesti v način življenja ter zamenjati škodljive življenjske navade – razvade. 

Obdobje pomladi in poletja nam ponuja številne možnosti za razstrupljanje, nabiranje divjih rastlin, kuhanja zelenjavnih enolončnic, priprave pisanih solat, uživanje zrelega in svežega sadja itd.

Narava nas v vsakem letnem času podpira in nudi točno to, kar naše telo takrat potrebuje!

Lahko potrdim, da ko imamo te stvari urejene in nekako “pod kontrolo”, odpade potreba po dragih kremah. Nega kože postane preprosta, z blagimi naravnimi izdelki. Ne potrebujete zapravljati gore denarja za kozmetiko, ki večinoma še dodatno zapaca vašo kožo, ker “ne diha” in zavira določene procese. Z vsemi dodatki pa jo še bolj obremenjuje. Tudi tukaj velja – “manj je več”.

Kako si lahko pa vendarle pomagate, da vzpodbudite nekatere procese, ki pomagajo koži, da zasije? 

Naštela bom nekaj ključnih naturopatskih pristopov in metod tradicionalne medicine, ki so lahko vaša samopomoč pri odpravi celulita:

  1. KOPEL IZ NJIVSKE PRESLICE: po kopeli je koža napeta in gladka. Postopek priprave: https://ponaturopatsko.si/2022/03/08/naturopatski-pristop-krepitev-jeter-z-zelisci/ 
  2. OBLOGE IZ ORGANSKEGA SILICIJA: bombažno krpo namočimo z organskim silicijem in položimo na želeno mesto, ter ovijemo s folijo za živila. Čez damo še brisačo in pustimo čez noč. Polagamo na stegna, trebuh, zadnjica, povešene dojke, kolena. Sočasno pa silicij tudi pijemo zjutraj na tešče. Za maksimalni izkoristek uživajte tudi Schusslerjevo sol št.11 – Silicij, ki je ključna sol za lepoto las, nohtov in kože!
  3. SCHUSSLERJEVE SOLI – kombinacija soli proti celulitu so soli št.  8, 9, 10, 11 in 12 (številčenje soli za proizvajalca Adler).  Vzamemo 12 mineralčkov vsake od soli (naj vas količina ne prestraši!), jih vmešamo v liter vode in pijemo čez dan.  Drugi način pa je uporaba teh soli v kremi: vsake od naštetih soli vzamete cca 3 tabletke, raztopite z malce vode in vmešate v katerokoli kremo, ki jo uporabljate za nanos na kožo. Lahko pa  tudi kupite že pripravljen izdelek – anticelulitno kremo s schusslerjevimi solmi. Sama jo letos prvič testiram in je učinek res opazen.
  4. DRSEČE VENTUZE: naoljite del telesa, ki ga želite ventuzirati in drsite po koži. Uporabljajo se tudi proti gubam na obrazu, ker sproža cirkulacijo, pospeši delovanje limfe in prekrvavitev. Če nimate tega znanja, se lahko naročite na termin, kjer vas naučim postopka.
  5. SUHO KRTAČENJE: telo pred tuširanjem zjutraj in/ali zvečer suho prekrtačite.
  6. KNAIPPANJE: ena dobro poznanih metod je tudi tuširanje z izmenjavajočimi hladno-toplimi curki vode. 
  7. GIBANJE: velik učinek pa ima seveda tudi gibanje. Pred nami so topli dnevi, zato izgovora za tek v naravi ne sme biti. 🙂  

 

Z upoštevanjem slednjega vam zagotavljam, da bodo učinki vidni že to poletje. Vse skupaj pa začinite še z ljubeznijo do sebe. <3

 

Napisala: Nina Gramc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja