Kako začeti spreminjati prehranske navade?

  • od
Se vrtiš v začaranem krogu in ne veš kje začeti?
 
Kako “presekati” ustaljene vzorce, ki te že leta vlečejo navzdol? Kje najti moč, da začneš ukinjati prehranske navade, ki šibijo tvoj organizem in jih nadomeščati s podporno hrano? 
In ključno – kako vztrajati? 
 
 
1.korak: Prevzemite odgovornost za svoje zdravje & OZAVESTITE svoj namen odločitve. 
 
Ko spremenimo odnos do sebe – svojo percepcijo, takrat iz ljubezni posegamo po podporni hrani. Zavedanje ZAKAJ?! smo se odločili za ta korak, je velikokrat ključni faktor na poti vztrajnosti.  
Ne zaradi izgube kilogramov ali lepše postave…na ta način poskrbimo zase, za svoje zdravje, energijo in lepšo prihodnost. 
 
 
2.korak:  Besedo “MORAM” spremenite v “ŽELIM SI”.
 
Bodite prijazni do sebe in svojih odločitev.
S to spremembo nagovarjanja sebe odpade stres, ki jo posledično povzroči tako močna beseda kot je – morati. Druga izbira prinaša lahkotnost, saj zveni v luči svobodne izbire. 
 
 
3.korak: Spremenite ENO stvar. 
 
Začnite z majhnimi koraki – vsaka sprememba je boljša kot nič. A temu sledite.
Lahko se odločite med naslednjim: 
Opustite pozno večerjo ali jo zamenjajte z zelenjavno enolončnico. Določite nekaj dni na teden, ko upoštevate delno postenje (pomeni, da se 10 ur prehranjujete – 14 ur imate post, da se telo regenerira). Dodajte en zelen smuti na dan, ki lahko nadomesti tudi obrok. Topla limonada zjutraj pred zajtrkom pospeši prebavo. Sokove, gazirane pijače zamenjajte z navadno vodo. Namesto vegete se prepustite moči začimb. Kupljene omake nadomestite z zelenjavnimi. Opustite popoldansko kavo… vse to ali zgolj že samo ena sprememba prispeva košček k mozaiku preobrazbe. 

Kakorkoli se odločite, prvi potezi bo sledila druga in nato tretja…počasi vam bo uspelo v svoj vsak dan vnesti bolj zdrave navade. 

4.korak: Rezultat ne pride iz danes na jutri, ampak je potreben ČAS in potrpljenje. 

Hitro se pozna dvig energije in boljše počutje. Res pa je, da bo telo začelo “kričati”, ker mu boste vzeli to kar je navajeno. Nato se oglasi še um – zakaj mi je tega treba? Zakaj že delam vse to? Takrat se vrnite na prvi korak – ozaveščanje sprememb.  

5.korak: Postavite si “pravilo” ali dnevni ritual, ki bo vaš steber na poti sprememb. K njemu se boste vračali,čeo boste zašli iz začrtane poti.

Ne želim, da se odločite za dieto, ampak da začnete sprejemati boljše odločitve zase!  

6.korak: Vztrajajte in se ne obsojajte, če vam ne uspe takoj. 

Sama sem si dolgo časa ustvarjala občutke krivde, ker sem v teoriji vedela ogromno. V praksi pa sem velikokrat “padla”. 🙂 Še danes lovim ravnotežje in se zavedam, da so boljši in slabši dnevi. Ob tem se učim. To je pot preobrazbe. 

Včasih smo samo malo neučakani, ker si želimo vse takoj. Vendar nekaj kar počnemo celo življenje je težko zamenjati v enem tednu, mesecu. Zato bodi prijazen/prijazna do sebe in bodi vesel/a vsake majhne zmage. 

Napisala: Nina Gramc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja