Detox kopel iz njivske preslice

  • od

Naturopatski pristop pri  razstrupljanju je drugačen od ostalih tradicionalnih pristopov – zakaj je temu tako?

In katero zelišče je tisto prvo na katerega pomislimo v začetku pomladi? 

Razstrupljanje kot ga opredeljuje naturopatija poteka v dveh korakih. Tako kot vsako drugo živilo ima tudi zelišče svojo nalogo, ki jo opravlja v telesu. Z večjim številom uporabljenih zelišč, lahko telesu naložimo preveč navodil, ki jih ne zmore opraviti. Zato se v naturopatskem pristopu v 1.fazi krepitve določenega organa uporablja le eno ali dve zelišči. V času jeter je to kopriva, ki čisti kri in na ta način razbremeni jetra.  Druga pomembna pa je njivska preslica, ki jo uživamo v obliki čaja in v kopeli.

DETOX po naturopatsko:

1.korak je TONIFIKACIJA – tonificirati pomeni dovajati energijo. Proces sprožimo z  DRENAŽO – toksine v telesu najprej spravimo iz vezivnega tkiva in ostalih predelov v organ filter (jetra) in nato se izločijo.

2.korak pa je RAZSTRUPLJANJE. Za ta namen morajo biti naša jetra energetsko močna. Zato jih predhodno okrepimo z načinom prehranjevanja, uporabo zelišč in kopeli. Šele nato nastopi pitje čajev pegastega badlja in ostalih zelišč, ki razstrupljajo. 

Danes bomo govorili o 1.koraku – drenaža s pomočjo zelišča njivske preslice.

Kako naredimo kopel iz njivske preslice? 

100g suhe zeli namočimo v 3l vode in jo namakamo čez noč. Naslednji dan jo pred uporabo kuhamo še 30 min, da maksimalno iztisnemo njene učinkovine. Natočimo vodo v kad, naj bo čim bolj vroča, da se pore na koži odprejo. In vanj precedimo preslico. Naj vas ne preseneti njena rjava barva. 

Pomembno je, da smo v kopel potopljeni s celim telesom. Celoten trup, od nog do vratu. In ostanemo notri od 20 do 30 minut. 

Če čutimo povečan, močnejši utrip srca ali vročino v glavi, se za nekaj sekund dvignemo iz kopeli in se nato počasi vrnemo. Tudi minutažo si lahko prilagodimo in začnemo z 10 minutnimi kopelmi.  

Kakšen je učinek? 

Kopel iz njivske preslice poleg tega da dovaja energijo našim jetrom in ledvicam, tudi greje in sproža potenja. Na ta način se toksini izločijo skozi kožo. Proces potenja podaljšamo tako, da se po kopeli zavijemo v brisačo in plašč ter počivamo. Potenje lahko traja še 2 uri.  

Te kopeli je priporočljivo izvajati v času pomladi, 1krat do 2krat na teden. Lahko isto zelišče namočite in uporabite za kopel tudi dvakrat. 

V ta ritual lahko vključite tudi svoje otroke. Povabite jih zraven, ko se voda že malce ohladi in prilagodite čas kopanja. Naj spoznajo moč zelišč in njihovo uporabo v vseh oblikah.

Njivska preslica je tudi eliksir lepote. Zato je tako priljubljena ravno pri ženskah. Odpravlja lepotne pike, rjave madeže in vpliva na elastičnost kožo. Ko stopite iz kopeli, bo vaša koža gladka, napeta. Zato je odlična pri odpravljanju celulita

Vsebuje ogromno silicija – minerala mladosti, saj pomlajuje tkiva, kožo in zdravilno vpliva na mehur in ledvice, jetrom pa dovaja energijo za njegovo moč ter sposobnost razstrupljanja.

 

Nina Gramc.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja