Hrana v času pomladi v podporo jetrom

  • od

Čisto telo je energijsko pretočno telo, ki daje jasne misli.

S hrano poskrbimo, da naše fizično telo, naše celice nahranimo z vsemi potrebnimi minerali in vitamini. Poskrbimo za vitalnost in dobro počutje.

Najpomembnejše je, da so živila, ki jih izbiramo sezonska, iz okolja kjer prihajamo (čim manjkrat posegajte po uvoženih izdelkih), neobdelana s škropivi – ekološka, nepredelana, neprocesirana. 

V tradicionalni medicini vedno govorimo o energiji. Za dvig vitalne energije posegajte po sveži, živi hrani!

Vsakemu letnemu času pripada delovanje določenega organa, ki ima v tem obdobju največjo sposobnost regeneracije. In temu dejstvu sovpada tudi način prehranjevanja.

V Tradicionalni kitajski medicini ima vsako živilo svojo energijo, ki je z vnosom v telo usmerjena v določen predel – organ.

Zato z izborom živil,  njihovo kombinacijo in obdelavo dajemo telesu “navodila” kaj naj odpravi  in kateri organ okrepi.

Želimo si, da vsi organi delujejo optimalno. Naše telo je inteligentno zato samo sproža določene procese, da omogoča nemoten potek življenjskih funkcij. Na ta način nam tudi sporoča, da je v telesu “kratki stik”, blokada in je potrebno ukrepat. To je dobro čim prej prepoznati in pristopiti s primerno izbrano terapijo. Nikoli ne smemo zanemarjati psihični del osebe. 

Naturopatski pristop k krepitvi šibkih jeter je, da jim omogočimo okolje kjer se regenerirajo. Jetra “počivajo” in si povrnejo vitalnost. Šele nato so sposobna opravljati svojo funkcijo razstrupljanja.

Največja napaka ljudi je, da posegajo po številnih prehranskih dodatkih “za razstrupljanje”, ki jim ne prinaša željenih rezultatov. Nespametno nakupujejo, ker so to nekje slišali, videli po tv-jih, ker je soseda tako rekla ali pa zgolj zato, ker je vse to postalo modno. Danes nisi in, če nekaj ne vzameš. Mogoče imajo ljudje potem boljše občutke, da nekaj pa le delajo zase. Težava nastane, ker se veliko tega ne absorbira v telo. Pod velikim vprašajem pa je seveda tudi kvaliteta vseh teh izdelkov.  

Veliko več in z dolgoročnim učinkom lahko naredite s tem, da odmaknete hrano, ki “zapaca” telo in zavira pomembne življenjske procese.  Naredite odmik od hrane, ki je mrtva in ne nahrani telo – torej nima hranilne vrednosti.

Kolikokrat se zavestno prehranjujete? In ali ste ob obroku hvaležni? Na kakšen način pripravljate hrano? Kakšna čustva vnašate v jedi? Nič od tega ni zanemarljivo! 

In da se vrnem nazaj na izbor živil. V obdobju pomladi uživajte čim več zelenja in grenčin. Še posebno dobrodejne so regrat, kopriva, koromač, radič, artičoka, cikorija in rukola. 

Izogibati pa se je dobro živilom, ki zavirajo delovanje jeter: sladko, čokolada, kava, kakav, oreščki, mlečni izdelki, razhudniki, pomaranče, češnje, slive. To hrano maksimalno odmaknite ali vsaj omejite na uživanje v prvi polovici dneva. 

Jedilnik naj bo sestavljen iz obilnega zajtrka, lahko tudi dva do 9.te ure dopoldan. Za malico si pripravite zeleni smuti (omenjena zelena zelenjava, eno vrsto sadja – jabolko/ hruška, limona, voda). Kosilo do 13te ure, zelenjavna popoldanska malica in lahko večerja. 

Pri težavah, ki so posledica slabe pretočnosti energije jeter, gre pri ljudeh največkrat za zakisanost organizma (poleg čustvenega vidika neizražene, zatrte jeze). Zato je najpomembnejša ravno večerja. Če so le te prepozne, hrana obleži v želodcu, se ne prebavi in obremenjuje telo. Zato zaužijte večerjo do 18te ure. Naj bo brez mesa, najbolje zelenjavna enolončnica, juha. 

Zelo dobrodošlo pa je tudi delno postenje. Jemo 8 ur v dnevu – s tem da začnemo zjutraj in končamo do 16 te ure. S tem še dodatno razbremenimo telo in mu omogočimo več časa za regeneracijo.

Za konec naj še omenim, da je potrebno ob morebitni problematiki posameznika individualno obravnavati in ugotoviti vzrok za nastale blokade in zastoj energije. Tukaj le hrana ne bo dovolj. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja