Spomladi krepimo jetra – naturopatski pristop

  • od

Kaj nam sporoča spomladanska utrujenost? 

Zakaj potrebujemo razstrupljanje? 

Kako varno okrepiti organ – jetra, ki pripada obdobju pomladi?

Spomladanska utrujenost je eden od pokazateljev, ki kaže na to, da nismo delovali v skladu z naravnimi cikli narave in bioritemsko uro organov. Odslikava pa tudi disharmonijo naših neizraženih čustev (dotično jezo).

Če ste utrujeni to pomeni, da v času zime, ki je pripadala ledvicam, le te niste okrepili in niste dovolj počivali, zato ste v času jeter utrujeni in brez energije. Vendar lahko to drastično zmanjšamo, če v začetku pomladi pravilno podpremo delovanje jeter.

V Tradicionalni Kitajski medicini pet elementov predstavlja pet letnih časov ( pomlad, poletje, pozno poletje, jesen in zimo). Predstavlja pa tudi dnevno ciklično delovanje naših telesnih organov. Vsakemu delu dneva pripada aktivnost določenega organa. Če smo pozorni lahko tudi opazimo, da je cikličnost delovanja organov prisotno tudi na vseh področjih in obdobjih našega življenja.  

Torej vsak organ pripada točno določenemu elementu in letnemu času. Pomladi – jetra, poletju – srce, poznemu poletje – vranica, jeseni – pljuča, zimi – ledvica. 

Zato bomo to pomlad z naturopatskim pristopom krepili energijo jeter

Element pomladi je les in jetra so pripadajoči organ. Predstavlja začetek kroga petih elementov. Pripada mu zelena barva, ki simbolizira kalitev rastlin, rojstvo, razvoj in nove začetke. Predstavlja mladost. Okus, ki sovpada je kisel in čustvo, ki najbolj ošibi jetra je jeza (predvsem potlačena in neizražena jeza).

Pripadajoči telesni organi  so žolčnik, vezi in oči. Težave z očmi so domena šibkosti jeter. 

Energetski biopotencial jeter v dnevu je med 01.00 in 03.00 uro zjutraj, čas podorgana, žolča, pa od 23.00 – 01.00 zjutraj. Če se ponoči zbujate oz. imate težave med 23.00 in 3.00 uro zjutraj, to kaže na energetski deficit jeter, zato jih je potreba okrepit. Ostraniti zastoje v pretočnosti energije. Najverjetneje vas zbujajo preobremenjena jetra, ko skušajo izločiti strupe iz telesa. Pozne večerje in maščobe zvečer še dodatno razdražijo žolč in jetra, zato ne večerjajte pozno, sploh pa ne mastne hrane. 

Kako vidimo na telesu, da so jetra v deficitu?

Na telesu vidimo rjave pike, ki jim pravimo lepotne pike (to so toksini, ki jih telo spravi, ker so v presežku, da ne bi motili življenjskih funkcij).

Na očesu z iridoskopom opazimo madeže rjave, lešnik barve, ki kažejo na presežek kislin v telesu, lahko pa se na predelu jeter na šarenici opazi tudi določene druge znake. Če je okoli šarenice temen obroč (rjave ali črne barve) prav tako kaže nasičenost s toksini. Vse to je domena iridologije. 

Na jeziku ob straneh vidimo odtise zob, lahko imamo zjutraj oblogo, ki je bolj rumene barve.

Tudi odpor do kislega, do kisle hrane je pokazatelj določene šibkosti jeter.

Pomemben pa je tudi naš notranji svet – čustva. Jetrom zelo škodi neizražena jeza. Vedenjsko se to odraža na način, da smo večkrat arogantni, napadalni, maščevalni, ostri z besedami.

Če pa so jetra v ravnovesju, so takšni ljudje izjemni kreativci, izjemno ustvarjalni in odlični delavci. Nanje se lahko zanesete, so hitri in prvi najdejo rešitev za težave. Običajno so vodje. Poznamo sicer “dva tipa” jetrne morfologije – takšne, ki svojo jezo izražajo navzven in takšne, ki svojo jezo zadržijo navznoter in mnogokrat zaradi tega zbolijo, tudi za težavami povezanimi z žolčem. 

Zakaj se sploh moramo razstrupljati?

Jetra imajo namreč glavno funkcijo ravno razstrupljanje, so naš drugi organ filter v telesu (prvi filter so ledvice). Pomeni, da v telo vnašamo več toksinov, kakor so jih naša jetra zmožna prečistiti, odstraniti iz organizma. In potem prihaja do tega, da so v deficitu – energetsko iztrošena.

Kako se zastrupljamo?

S hrano (škropiva, pesticidi, obdelava živil za potrebe dolgega transporta…), s kozmetiko, higienskimi pripomočki, okoljem, umazan zrak, voda, tudi sevanja in druga valovanja elektronskih naprav motijo procese organizma. Vse kar nanašamo nase, na kožo in vnašamo v telo se absorbira v kri, ki kroži po našem telesu. Osnovna naloga jeter je, da kri prečistijo toksinov. Zato v prvi vrsti v največji meri poskrbite, da se izognete vsemu, kar zastruplja organizem.

Naturopatski pristop je v tem primeru naravnan tako, da organ, ki je v deficitu najprej okrepi. Se pravi, celotnemu organizmu omogoči okolje, da se lahko regenerira. Šele nato posledično nastopi »razstrupljanje«, ki ga sam organ opravlja. Šele v tej, drugi fazi pridejo v poštev zelišča, ki podpirajo jetra pri razstrupljanju. Najprej je potrebno ugotoviti vitalno energijo osebe in stanje jeter. Ali so energijsko dovolj močna za opravljanje svojih funkcij. 

Jetrom omogočimo regeneracijo z določeno prehrano in zelišči (več o tem v drugem prispevku). 

Tudi s kopelmi, ki naredijo v našem telesu drenažo, da toksine, ki bi jih morala prečistiti in izločiti jetra, spravimo ven skozi kožo. 

To so kopeli iz njivske preslice, tudi Schusslerjeve soli ravno tako delujejo razstrupljevalno (kombinacijo soli damo v vodo, ki mora biti dovolj topla, vroča, da se pore odprejo; jih pa lahko jemljemo tudi oralno).

Komu še posebno priporočam krepitev jeter?

To so vsi ljudje z morfološko konstitucijo jetrnega posameznika. Njihova genetika je takšna, da so jetra bolj na udaru in je zato dobrodošlo, da jih vsake toliko podpremo – seveda v izogib določenim težavam in boleznim. Pomlad je najbolj primeren čas za to. 

Kako izgledajo “jetrni” posamezniki?

Imajo atletsko postavo, lepo in mišičasto telo. Boki in pas sta ozka, ramena široka, vzravnana drža. So bolj temnopolti in poleti hitro porjavijo. Jetra veljajo za (energetski) “general” zato so tudi ljudje ukazovalni, imajo svoj prav in redko se pustijo prepričati v nasprotno. Imajo temne in prodorne oči, pogled je oster, obrvi poudarjene. Moški so lahko precej poraščeni.

Radi ukazujejo, imajo svoj prav in so zelo hitri – želijo vse takoj in zdaj. So tudi izjemno kritični in veliko dvomijo in ne prenašajo krivice. Zamero in maščevanje lahko gojijo tudi nekaj let. Ne pozabljajo. 

Jetrni tipi so radi urejeni in lepi in radi vidijo, da imajo lep in dober avto, lepo ženo/moža, radi bi, da je vse popolno, so perfekcionisti. So zelo športni, radi se ukvarjajo z adrenalinskim športom, radi zmagujejo. Ženske rade nosijo nakit, tudi vpadljiv in so zelo modno oblečene.

Najbolj aktivni so zvečer – takrat so ustvarjalni. Zjutraj radi dlje. Z njimi je najbolje govoriti v mirnem glasu, povzdignjen glas ne bosta prinesla nič dobrega. 

Lahko pa si ljudje jetrni deficit pridelajo tudi sami, z načinom življenja.

Te ljudi tudi moti veter, prepih, klima. Njihove zdravstvene težave večinoma izvirajo iz presežka kislin v telesu.

To se kaže v obliki določenih težav kot so:

težave s senenim nahodom, prekomerno izpadanje las, mastni lasje, prhljaj, težave z očmi, povišan holesterol, bolečine v mišicah in kosteh, v križu, težave z žolčem, nespečnost, vrtoglavica, zaprtost in težave pri prebavi, težave z očmi, zamegljen vid, občutljivost na svetlobo, krhki in suhi nohti, trdi sklepi, mastni lasje, pike po telesu (rjave barve), različne težave s kožo npr. ekcemi, srbečica, poslabšanje dermatitisa, težave s prebavo, bolečine v sklepih, išias, težave z žolčem ,karpalni sindrom, ščitnična obolenja, dermatitis, psoriaza, lupus, hernija, lipomi, artritis, povišan holesterol, ciroza, rak na dojkah.

Ogledalo jeter je tudi menstrualni ciklus. PMS, močne menstruacije, krči, nihanje razpoloženja, ciste,  miomi…to je blokada energije jeter. Tudi poporodna depresija nastopi zaradi izčrpanosti jeter (stres, neprespanost, nepravilna prehrana, čustva…)

Dlje kot ignoriramo signale telesa, bolj se bodo težave izražale in v vedno hujši obliki – tudi bolj kronična bo postala bolezen. Telo nam govori. Težava je, ker ga ne poslušamo, ampak hitimo – vzamemo tabletko in gremo naprej. S tem samo »pogasimo« za nekaj časa simptom. Potrebno je delovati celostno in na vzroku nastalega neravnovesja. Ob tem pa upoštevati, da nismo vsi ljudje enaki in je potrebno pri težjih, kroničnih boleznih vsakega obravnavati individualno.  

Jetra so tudi organ volje, kjer domujeta pogum za uresničitev naših namenov, odločitev in dejanj.

Ko boste okrepili jetra, boste imeli več energije in energetsko močna jetra bodo poskrbela, da bo tudi srce, ki nastopi poleti, močno in polno energije.

Več o metodah krepitve jeter in varnega razstrupljanja sledi v naslednji objavi. 

Nina Gramc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja