Uredi si dom – Posavski Obzornik

  • od

Kako doseči, da se doma bolje počutimo?

Povezava do strani: https://www.posavskiobzornik.si/panorama/kako-doseci-da-se-doma-bolje-pocutimo-95892

Da se dobro počutimo v svojem domu, je neposredno povezano z našim osebnim dobrem počutjem. Naša energija se odraža v vseh prostorih bivanja. In tudi v odnosih z družinskimi člani.

Ženska je skrbnica doma, skrbnica družine. Lahko si priznamo ali pač ne, smo me tiste, ki vnašamo domačnost, toplino in ljubezen v naše domove. Se kdaj vprašaš koliko le-tega premoreš? Vse to je močno povezano z žensko energijo – esenco, ki daje življenje in skrbi, da to življenje raste v najlepših pogojih.

In eden teh pogojev je zagotovo dom, v katerem živimo. Harmonija v nas se odslikava v harmoniji doma. Preživljanje časa v njem naj bi nas napolnilo z energijo topline in prijetnega počutja. Prostor, kjer smo sprejeti, razumljeni in svobodni.

Po navadi smo ženske tiste, ki opremljamo, dekoriramo in pričaramo to vzdušje med prazne stene. Kaj lahko naredimo, da ne bo zastalih energij, ampak bodo le te pretočne in nas bodo podpirale v našem delovanju in življenju nasploh?

Pomembno se mi zdi, da si dom uredimo glede na naše potrebe in dogajanja v njem. In jih temu primerno tudi opremimo. Dom naj diha! Vse staro naj gre in naredi prostor novemu. V primeru, da je zapolnjen z odvečnimi stvarmi, ki jih že dolga leta več ne uporabljamo, je bolje, da jih umaknemo. Ampak spet, ne da jih prestavimo v klet. Lahko jih podarimo, prodamo. Vse to namreč blokira pretok energij. In ravno pomlad je idealen čas, da pospravimo vso »prtljago« preteklosti. Dom zaživi na novo. Tako kot razstrupljamo naše telo, je potrebno »razstrupiti« tudi okolje, v katerem živimo. Prostore sčistimo z raznimi kadili in posušenimi listi žajblja. Prižgimo sveti les Palo Santo, ki čisti energije, zvišuje vibracije in prinaša srečo. V te namene lahko uporabimo tudi eterična olja, ki naj bodo naravna in nežnih vonjav.

Dobro počutje si prikličimo s svežim zrakom. Večkrat odprite okna in prezračite prostore. Vnesite čim več dnevne svetlobe, sonca. V temnejših dneh imajo svečke magično svetlobo, ki nežno pobožajo našo dušo. Tudi žive, zelene rastline imajo veliko moč oživitve prostora. Privoščite si šopek na mizi, ki je lahko iz narave. Polepšajte si dom s preprostimi rečmi. Predvsem pa se držite pregovora, ki pravi: »Manj je več.«

Naj bo dom – Dom. Naj vam slike na stenah pričarajo nasmeh na obrazu in obudijo spomine na najsrečnejše trenutke in osebe, ki jih imate radi.

Prostori naj bodo ločeni glede na aktivnosti. Spalnica naj bo namenjena spanju. Da že takoj, ko zvečer stopite v sobo, začutite mir in sproščenost. Ne zalagajte vseh kotičkov z oblekami, knjigami, spominki in ostalimi drobnarijami. Prostor pod posteljo naj bo prazen. Ogledalo, televizija in telefoni nikakor ne sodijo vanj. Kuhinja in jedilnica so središče dnevnega dogajanja. Naj diši po hrani, to ustvarja domačnost. Še posebno otroci ponesejo vonjave globoko v spomin in se jih v prihodnosti vedno znova spominjajo. Urejenost živil in pripomočkov je spet korak bližje k pretočnosti energij in dobremu počutju. Dnevna soba je nekako namenjena dnevnemu počitku, da si oddahnemo, ko pridemo iz službe. Posedemo, se umirimo, pogovorimo z ostalimi člani. Se podružimo, beremo …

V poplavi vseh zunanjih dražljajev, ki usmerjajo naš pogled navzven, se mi zdi najpomembneje, da je dom kraj, kjer lahko samo si. Točno to kar si. Kjer se umiriš, pogledaš vase in najdeš spet svojo notranjo moč, ki te bo pospremila v nov dan, v nove cilje…v novo pomlad.

Za tematske strani Posavskega obzornika Urejamo dom zapisala Nina Gramc, Po naturopatsko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja