Naturopatski nasveti za zimo – Klepet ob kavi

 • od

Objavljeno v  v Zdravje

Naturopatija se fokusira na inteligentno sposobnost telesa, da se s pomočjo zdravilnih moči narave samozdravi. Temeljno vodilo naturopata je torej spodbuditi k samozdravljenju telesa. In danes zaupamo temeljna vodila naturopatov za zimo. S spodnjimi nasveti boste v telesu vzpostavili ravnovesje. 

Človek je del narave in se mu tudi naravno prilagaja. Zima je čas za počitek in regeneracijo, shranjevanje energije, “saditev” seme, ki bodo vzklila spomladi. Ravno pomladna utrujenost je posledica tega, da pozimi nismo napolnili zalog. 

V osnovi gre za čas ledvic in mehurja (element vode). Temeljni nasvet je krepite ledvice! 

Kako?

 • Ledvice ljubijo toploto (grejemo spodnji del hrbta; ohranjamo toploto celega telesa  tople — koža mora biti vedno pokrita, tople nogavice, kapa ali trak za ušesa, šal …). 
 • Eterična olja, inhalacije (geranija, ylang ylang, jasmin za povezovanje z notranjo lepoto; bazilika proti utrujenosti in depresiji; evkaliptus, iglavci za razkuževanje zraka) 
 • Hrana in pijača (topla hrana “na žlico”, temne barve, slan okus, česen, ingver, kardamom, cimet, kurkuma, njivska preslica, timijan). Izogibajte se sladkorju in mlečnim izdelkom. 
 • Prehranska dopolnila: D-vitamin, C-vitamin, probiotiki, ašvaganda, rožni koren, maca, medicinske gobe 
 • Spanje: zgodaj v posteljo, večerno umirjanje
 • Akupresurna točka KI1
 • Čustveni detoks: meditacija, pisanje dnevnika, dihalne tehnike, energijske vaje, akupresura … 
 • Materiali: volna, svila
 • Tonik za ledvice: topla voda + limona + malce soli. Krepi ledvično energijo (spijte ga med 17. in 19. uro). 

 

Kaj šibi ledvice?

 • Mraz kot zunanji dejavnik prodre v telo skozi kožo (zaščitna moč kože je odvisna od našega stanja črevesja, tu pa se dogaja tudi absorpcija vode – za kar spet skrbijo ledvice) ali skozi dihala (to je domena pljuč oz. če ledvice ne delujejo dobro, tudi pljuča ne bodo – torej bodo naša dihala šibka – smo bolj dovzetni za razne viruse).
 • Mraz kot posledica uživanja hrane, ki hladi. Mraz si lahko vnesemo v telo tudi s hrano in zelišči, ki hladijo organizem (mleko, mlečni izdelki …).
 • Čustvo, ki ustvarja ledvični deficit, in sicer strah.

 

Simptomi, ki kažejo na deficit ledvic oz. pomanjkanje energije v ledvicah: podočnjaki, vnetje mehurja, mrzle roke in noge, zmrzljivost, nizek pritisk, vnetja ušes, iridološki znaki …

Ste ledvični tip? Potem še posebej previdno! 

 

Ledvice in nadledvične žleze

Ne glede na to, ali se tega zavedamo ali ne, v nas prebiva življenjska sila ali či. S to semensko energijo, ki je skladiščena v nadledvičnih žlezah, se rodimo. Ker je moderen stil življenja hiter in zahteva od nas veliko učinkovitost in storilnosti (+ ker ne poznamo metod za pridobivanje življenjske sile), se izčrpavamo. Zadnja faza izgorelosti se imenuje adrenalna izgorelost, kar ni nič drugega kot ogromen primanjkljaj življenjske energije. Poleg tega, da so ledvice skladišče življenjske energije, vpliva ledvična energija na kosti, sklepe, zobe, ušesa, možgane, kostni mozeg, žleze z notranjim izločanjem, na plodnost – (kreativnost) … 

Ker gre pri ledvični energiji za tako pomemben del energijskega sistema z izjemno širokim vplivom na naše zdravje, je pomembno, da nekaj skrbi namenimo krepitvi ledvic (zlasti pozimi)! 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja